Picioarele tale alunecă înspre vârful pantofilor sau înspre călcâi, transformând fiecare pas într-o mișcare de echilibristică foarte inconfortabilă? Dacă pantofii pe care tocmai ți i-ai comandat nu-ți vin ca turnați sau dacă vorbim despre o pereche mai veche, care s-a lărgit între timp, e foarte posibil să cauți mai multe metode de micșorare pantofi.
Înainte de toate, dacă te încadrezi în prima categorie pe care o menționam, adică dacă ți-ai comandat pantofi prea mari pentru picioarele tale, nu ezita să îi returnezi și să-ți iei o pereche potrivită ca număr pentru tine. Perechile de încălțăminte sau produsele Alura, în general, pot fi returnate gratuit în termen de 30 de zile de la primirea coletului. Mai multe detalii despre politica noastră de retur poți afla aici.
În schimb, dacă ai ratat perioada de retur gratuit sau dacă vrei să aplici o metodă de micșorare pantofi pe o pereche mai veche de încălțăminte, citește în continuare acest material.
Ți-am pregătit în rândurile de mai jos cinci metode de micșorare pantofi care chiar funcționează! Așa că nu-ți rămâne decât să urmezi sfaturile pe care le-am strâns de-a lungul timpului de la specialiști din industria încălțămintei și să porți din nou perechea ta preferată de pantofi fără compromisul disconfortului la mers.
Iată ce vei afla din acest articol:
Cum știi dacă pantofii sunt prea mari?
Metode prin care poți cumpăra pantofii potriviți pentru tine
Riscuri la care te expui dacă porți pantofi prea mari
Cum știi dacă pantofii sunt prea mari?
Probabil ți s-ar putea părea redundantă această întrebare. Practic, poți observa cu ochiul liber dacă pantofii îți sunt prea mari, ai putea crede. Însă dacă un pantof îți este prea mare nu înseamnă neapărat că vei sesiza un spațiu vizibil la vârful sau la călcâiul acestuia.
E suficient să fii atentă la senzația pe care o ai atunci când pășești, având în picioare perechea de pantofi. Așa cum spuneam și la începutul acestui material, piciorul tău poate aluneca prea mult în față sau în spate în timpul mersului, ceea ce înseamnă că perechea de încălțăminte îți este prea mare.
Aceeași concluzie o poți trage și dacă, după câteva ore sau chiar o zi întreagă de purtat o pereche de pantofi, picioarele tale se simt mai obosite ca niciodată, simți o durere în arcul (scobitura) tălpii sau observi că ți-au apărut vezicule (bășici) pe talpă.
Însă cea mai precisă metodă prin care îți poți da seama dacă pantofii sunt prea mari, prea mici sau perfecți pentru picioarele tale este să încalți perechea respectivă și să încerci să introduci un deget între călcâiul piciorului și capătul pantofului. Dacă degetul intră fără efort și se simte confortabil, înseamnă că perechea îți este perfectă pentru mărimea piciorului tău. Dacă nu poți introduce degetul, pantofii îți sunt prea mici. Iar dacă între deget și călcâiul tău rămâne încă spațiu, probabil pantofii îți sunt prea mari.
Metode prin care poți cumpăra pantofii potriviți pentru tine
Există câteva secrete care nu dau greș niciodată atunci când vine vorba de cumpărarea unei perechi de pantofi perfectă pentru mărimea ta.
Măsoară-ți talpa piciorului - după ce ai aflat câți centimetri măsoară tălpile tale, folosind un metru de croitorie sau o riglă, caută un ghid de cumpărături afișat în magazinul de încălțăminte, fie el fizic sau online, pentru a afla ce număr ar trebui să fie pantofii pe îi cumperi.
Alege mărimea mai mare - în cazul în care un picior este mai mare decât celălalt, caz des întâlnit, alege să cumperi pantofii în mărimea mai mare. De exemplu, dacă la stângul porți 38 ½, dar pentru dreptul ar trebui să comanzi un 39, mergi la sigur, selectând o pereche care corespunde mărimii 39.
Dacă mergi fizic să probezi pantofi:
Poartă șosete atunci când încerci pantofii - asta pentru a păstra un spațiu suficient în interiorul pantofului, în cazul în care, pe parcursul zilei, picioarele încep să se umfle sau dacă îți cumperi încălțăminte pentru sezonul rece, când e chiar necesară purtarea unei perechi de șosete, eventual unele mai groase.
Probează pantofii în a doua parte a zilei - din același considerent, acela că picioarele se pot umfla, cel mai bine este să mergi la cumpărături de pantofi sau să încerci pantofii cumpărați online după-amiaza, când picioarele ar putea fi mai umflate.
Riscuri la care te expui dacă porți pantofi prea mari
Mărimea pantofilor poate fi total diferită de la un producător de încălțăminte la altul, în special dacă vorbim despre pantofii concepuți pentru piața asiatică. Iar acest detaliu ține strict de calapoadele folosite de fiecare brand în parte.
E bine să știi că la Alura utilizăm standardul european de calapod. Astfel încât, dacă știi că porți, să zicem, 38 la pantofi, fii sigură că perechea cu numărul 38 pe care o comanzi de pe site-ul nostru ți se va potrivi perfect.
Însă dacă perechea de încălțăminte îți este, clar, mare, poți apela la un truc. Folosește branțuri de micșorare a pantofilor. Concret, aceste branțuri de micșorare pantofi sunt o modalitate excelentă de a îmbunătăți confortul la mers și de a face pantofii să se potrivească piciorului tău, chiar dacă sunt cu un număr mai mari decât cei care ți s-ar potrivi, de fapt. După ce ai introdus branțurile de micșorare pantofi în perechea de încălțăminte care îți este prea mare, reia metoda de verificare explicată mai sus, cea cu degetul introdus la călcâiul pantofilor.
Printre riscurile la care te expui atunci când porți pantofi prea mari pentru picioarele tale se numără și veziculele (bășicile), durerea de picioare, care se poate extinde și către gambe sau chiar către coapse, precum și disconfortul asupra arcului (scobitura) tălpilor.
La fel de probabilă este și modificarea formei degetelor de la picioare sau chiar apariția monturilor. De asemenea, dacă porți pantofi prea mari, e posibil ca felul în care pășești să se modifice, din dorința de a susține întreaga greutate a corpului la mers într-o mișcare de echilibristică. Iar de la acest nou obicei până la afecțiuni ale oaselor picioarelor sau chiar și ale coloanei nu mai e decât un… pas.
Așadar, nu-ți recomandăm să porți articole de încălțăminte prea mari sau prea mici, pentru că efectele în timp ale acestei decizii te-ar putea costa mult prea mult.
Mai bine aplică cele cinci idei de mai jos, care te pot ajuta să-ți micșorezi pantofii.
5 moduri în care îți poți micșora pantofii
1. Poartă mai multe perechi de șosete
Una dintre cele mai la îndemână metode de micșorare a pantofilor este aceea de a încălța mai multe perechi de șosete. La fel de potrivită ar fi și purtarea unei perechi de șosete cu talpă antialunecare, care îți va păstra picioarele într-o poziție fixă la mers.
Desigur, poți apela la acest truc dacă e vorba de o pereche de cizme sau de una de ghete, care nu ar permite expunerea stratului dublu de șosete pe care le folosești. Dacă vrei să încalți o pereche de pantofi cu toc sau o pereche de pantofi stiletto, nu poți folosi această metodă, însă te poți îndrepta către cele de mai jos.2. Folosește branțuri de micșorare pantofi
La fel de potrivită este și metoda de a mai umple din spațiul suplimentar de la interiorul perechilor de încălțăminte care îți sunt prea mari folosind branțuri de micșorare pantofi, pe care o poți aplica și în cazul pantofilor eleganți sau în cazul celor decupați. Iar veștile bune despre branțuri nu se încheie aici!
Branțurile de micșorare a pantofilor pot fi o metodă bună și pentru suplimentarea confortului la mers. Asta pentru că branțurile sunt fabricate, în general, din spumă cu memorie, latex sau gel învelit într-un plastic antiderapant. De aceea, branțurile de micșorare a pantofilor pot împiedica alunecarea picioarelor în timpul mersului. Și nu în ultimul rând, tot branțurile de micșorare a pantofilor sunt răspunsul pentru eliminarea eventualelor mirosuri neplăcute din interiorul încălțămintei tale preferate!
Vestea mai puțin bună despre branțurile de micșorare pantofi este, însă, că acestea pot fi purtate doar pe termen scurt. Altfel spus, branțurile pot fi o soluție doar pentru un termen scurt.
Și asta pentru că acestea se tocesc și au nevoie de înlocuire. Branțurile de micșorare pantofi din gel sau din latex nu sunt recomandate pentru a fi purtate pentru o perioadă lungă de timp, pentru că uzura acestora ar duce la lipsa oricărei căptușeli între picior și pantofi. Deci, practic, le-ai purta inutil.
3. Utilizează pernuțe
Ne referim la Heel Strips, adică acele protecții pentru călcâie, altfel cunoscute și sub denumirea de branțuri adezive de micșorare a pantofilor. Foarte comode și accesibile ca preț, branțurile de micșorare a pantofilor se pot lipi în zona din spate a pantofilor sau oriunde altundeva în interiorul încălțămintei, oferind un confort sporit, datorită formei lor compacte.
Totuși, aplicarea greșită a acestor branțuri pentru călcâi ar putea duce la formarea de vezicule (bășici), așa că ai grijă atunci când le aplici în interiorul pantofilor care îți sunt prea mari.
4. Umple vârful pantofilor
Îți amintești cum, în copilărie, părinții sau bunicii ne umpleau vârful pantofilor cu vată, pentru că ne cumpărau încălțăminte care trebuia „să ne vină și la toamnă”? Poți folosi și astăzi metoda care, deși rudimentară, are efecte!
Pune în vârful pantofilor pe care vrei să îi micșorezi tampoane de vată sau orice alt material moale, care ar anula din spațiul suplimentar de la interiorul acestora. Însă nu te baza pe această idee pentru prea mult timp, pentru că e posibil ca, la mers, materialul ales să se deplaseze, iar tu să resimți un disconfort la fiecare pas pe care îl faci.
5. Usucă forțat perechea de încălțăminte prea mare
Deși această metodă de micșorare a încălțămintei se pretează doar pentru articolele sport, merită menționată, pentru că funcționează! Stropește tenișii, adidașii sau bascheții pe care vrei să-i micșorezi cu puțină apă, apoi introdu perechea la uscătorul de rufe. Însă, înainte de asta, asigură-te că pe eticheta acestora e specificat faptul că sunt compatibili cu uscarea artificială, la temperaturi ridicate, pentru a nu o distruge!
Ideal este să afli ce număr porți la pantofi și să investești doar în încălțăminte potrivită pentru picioarele tale. Însă atunci când situația o cere, poți apela la trucurile pe care tocmai le-ai aflat din acest material, care sperăm că-ți vor fi de ajutor atunci când cauți soluții pentru micșorarea pantofilor.