Ținută de cocktail, ținută formală, black tie sau ținută business. Dacă ai găsit acești termeni în dreptul dress code-ului unui eveniment la care urmează să participi, dar nu știi cum să-ți creezi ținuta care să respecte standardul respectiv, ai ajuns în locul potrivit!
Orice eveniment sau loc de muncă poate avea propriul său dress code. Standardele vestimentare ar putea fi greu de înțeles și ar putea provoca o tensiune atunci când te vezi nevoită să le urmezi. Altfel spus, e necesar să cunoști îndeaproape așteptările gazdelor sau pe cele ale reprezentanților firmei, dacă aceștia impun un anumit dress code. În acest fel, poți alege articolele de îmbrăcăminte și de încălțăminte potrivite pentru fiecare ocazie în parte, fie că vorbim de ținuta necesară la birou sau de evenimentul care are ca dress code black tie-ul.
Din acest material, ești pe cale să înțelegi mai bine ce înseamnă dress code. Ți-am pregătit în rândurile de mai jos un ghid complet pentru a afla, în detaliu, ce înseamnă ținută formală, ce sunt ținutele business, ce anume definesc ținutele de cocktail sau ce accesorii n-ar trebui să-ți lipsească atunci când cauți ținute formale pentru femei.
Iată ce vei afla din acest articol:
Ce înseamnă ținută formală pentru femei?
Cum te îmbraci pentru cele mai cunoscute dress code-uri?
- Dress code White Tie
- Dress code Black Tie
- Dress code Smart Casual
- Dress code Casual Chic
- Dress code Business
- Dress code Cocktail
Ce înseamnă dress code?
Termenul de „dress code”, care se traduce din engleză în limba română prin „cod vestimentar”, se referă la un set de reguli care descriu ce poate și ce nu poate fi purtat într-o anumită locație sau cu o anumită ocazie.
Cel mai des putem întâlni un dress code impus în unitățile de învățământ sau la serviciu, acolo unde ni se poate cere să purtăm un anumit set de haine sau chiar o uniformă. Codurile vestimentare care cer purtarea unei ținute formale sunt adesea aplicate pentru a promova o atitudine profesională.
Însă nu doar în aceste contexte e posibil să fii nevoită să respecți un cod vestimentar. Pentru a evita neînțelegerile cu privire la caracterul adecvat al îmbrăcămintei participanților, multe evenimente ale zilelor noastre au un dress code impus.
Cu toate acestea, nunțile moderne sau alte petreceri de acest tip pot se pot desfășura aproape oriunde astăzi, de la o sală elegantă de evenimente până la o plajă. Așa că ținutele casual, care conțin articole precum blugii sau chiar pantalonii scurți, nu sunt excluse.
Uneori, un eveniment caritabil poate fi organizat într-o atmosferă mai relaxată, iar acest lucru va cere un dress code mai casual. În ultimii ani, până și lăcașurile de cult și-au relaxat standardele vestimentare, până la punctul în care blugii și alte haine casual sunt acceptabile, chiar și la ocazii speciale, cum ar fi sărbătorile.
Totuși, dacă pe invitația pe care ți-ai propus s-o onorezi e trecut un anumit dress code, te încurajăm să îl respecți întocmai, pentru a-ți arăta nu doar stima pentru gazdă, ci mai ales pentru tine.
Ce înseamnă ținută formală pentru femei?
Când spunem „ținută formală” ne referim la acel set de haine, pantofi și accesorii care pot fi purtate cu diferite ocazii, așa cum ar putea fi o nuntă, un bal sau un alt tip de eveniment care ar putea impune asortatea unei cravate la restul outfitului. Totodată, ținuta formală ar mai putea reprezenta tipul de haine pe care le poți purta la un interviu, la birou sau în oricare alt mediu profesional sau de afaceri.
Există câteva reguli esențiale de care ar trebui să ții cont atunci când vrei să creezi ținute formale pentru femei. Rochiile black tie sunt, așa cum le spune și numele, ținute formale care sunt purtate la evenimente la care oaspeții vin accesorizați cu o cravată neagră.
Când vine vorba să respecți dress code-ul de ținută formală, pe lângă stilurile specifice despre care îți vom explica pe larg mai jos, există câteva standarde de bază pe care ar fi bine să le reții. Când vine vorba de ținută pentru ocazii formale, primul și cel mai important lucru de luat în calcul este că mai puțin înseamnă, în multe situații, mai mult. Less is more!
Evită modelele complexe și accesoriile prea vizibile și orientează-te, mai degrabă, către un look atemporal, dar sofisticat. Alegerea unei rochii formale simple, potrivită pentru silueta ta, care să-ți accentueze detaliile corpului de care ești mândră și care să le mascheze pe cele pe care nu vrei neapărat să le scoți în evidență e o decizie înțeleaptă.
Cum te îmbraci pentru cele mai cunoscute dress code-uri?
Înainte de a-ți spune secretele fiecărei ținute formale în parte, e bine să cunoști câteva detalii despre cele două tipuri de dress code-uri oficiale. Mai exact, vorbim de ținute formale și ținute semi-formale, ambele potrivite pentru ocazii oficiale.
Ținutele formale, în general, sunt destinate evenimentelor de tipul dineurilor sau balurilor de caritate și presupun dress code-ul White Tie sau Black Tie. În cazul bărbaților, outfitul în această situație este smokingul negru cu cravată sau papion, vestă și pantofi din piele.
Dacă vorbim despre ținute formale pentru femei, alegerea e una cât se poate de simplă - rochii black tie sau rochii de seară, lungi, purtate cu pantofi și dresuri. La acest tip de ținută formală nu se poartă ceasul de mână, mai ales dacă evenimentul are loc seara. În schimb, poți accesoriza la o ținută formală câteva elemente delicate, cum ar putea fi cercei sau brățări subțiri ori genți de mână minimaliste.
Ceremoniile care s-ar putea încadra la categoria de evenimente semi-formale sunt nunțile ori sărbătorile calendaristice, care au loc în restaurante, în cluburi sau în săli destinate. În acest caz, dress code-ul este unul mai puțin strict, în sensul în care este permisă purtarea unei rochii de seară lungi sau chiar a unei ținute de cocktail. De această dată, accesoriile pot fi ceva mai îndrăznețe, pot ieși în evidență.
Te invităm acum să afli care sunt principalele dress code-uri pe care le-ai putea respecta la evenimentele care le impun, dar și ce poți purta și ce e indicat să eviți, la fiecare dintre acestea.
Dress code White Tie
Ținuta formală White Tie este cea care impune purtarea următoarelor articole de îmbrăcăminte, încălțăminte și accesorii:
Pentru bărbați:
- frac cu cravată sau papion de culoare albă;
- ceas de buzunar;
- pantofi negri din piele lăcuită.
Pentru femei:
- rochie de seară lungă, care acoperă glezna;
- pantofi cu toc înalt;
- geantă.
! Nu sunt admise în ținuta White Tie !
Pentru bărbați:
- vesta neagră.
Pentru femei:
- părul neprins;
- bijuteriile mari.
Dress code Black Tie
Ținutele Black Tie sunt potrivite pentru recepții, premiere de teatru, ceremonii de caritate sau nunți. Articolele pe care le poți purta, dacă vrei să te încadrezi în acest dress code, sunt următoarele:
Pentru bărbați:
- smoking;
- cravată neagră sau papion negru;
- butoni;
- pantofi din piele negri.
Pentru femei:
- rochie neagră, lungă, de seară sau rochie de cocktail;
- pantofi cu toc înalt fără ornamente, de culoarea rochiei;
- Bijuterii.
Dress code Smart Casual
Mult mai permisiv decât cele două coduri vestimentare descrise mai sus, dress code-ul Smart Casual este potrivit atât pentru evenimentele semi-formale, cum ar fi nunțile în aer liber sau întâlnirile de afaceri, cât și pentru mesele în familie, evenimentele sportive sau cocktailurile la care e posibil să fii invitată. În acest caz, e necesar să fie purtate:
Pentru bărbați:
- o cămașă sau un tricou cu guler sau cu nasturi;
- mocasini sau pantofi;
- un blazer sau o haină sport.
Pentru femei:
- rochii lejere, fuste sau pantaloni;
- sandale elegante;
- un cardigan.
Dress code Casual Chic
Brunch-ul, întâlnirile cu prietenii, concertele în aer liber și alte activități informale care au loc în timpul zilei sunt cadre ideale pentru estetica Casual Chic. Dacă în garderoba ta sunt și articole pe care știi să le combini într-un mod fericit, poți chiar obține un look Casual Chic potrivit pentru o nuntă sau alte evenimente mai formale. Ce definește un dress code Casual Chic sunt următoarele elemente:
Pentru bărbați:
- blugi închiși la culoare;
- tricou sau cămasă tip polo;
- mocasini.
Pentru femei:
- cămașă lungă, tip rochie;
- blugi închiși la culoare;
- Papuci.
Dress code Business
Ne întoarcem la ținutele formale, pentru că dress code-ul business este unul des întâlnit. Ținutele business pot fi purtate la majoritatea evenimentelor formale. De asemenea, poți purta o ținută formală de tip business la un interviu, la o întâlnire de afaceri, la o prezentare, o conferință sau în cadrul unui seminar. Tot business te poți îmbrăca și la o nuntă, la un eveniment caritabil sau la o gală. N-ar trebui să-ți lipsească dintr-o ținută business:
Pentru bărbați:
- costum;
- cămașă cu guler și cravată;
- pantofi din piele.
Pentru femei:
- rochie elegantă;
- bluză cu pantaloni croiți sau o fustă;
- pantofi cu toc mic.
În cazul unei ținute business, accesoriile ar trebui reduse la minimum.
Dress code Cocktail
Dress code-ul cocktail e potrivit pentru evenimentele semi-formale, cum ar putea fi nunțile, cocktailurile și petrecerile din timpul verii. Iar articolele care fac dintr-un outfit o ținută de cocktail sunt:
Pentru bărbați:
- o cămașă simplă;
- pantaloni;
- pantofi.
Pentru femei:
- o rochie sau o fustă care ajunge până la jumătatea gambei sau până la genunchi;
- o bluză elegantă;
- sandale cu toc sau balerini.
Eticheta, atât în viața personală, cât mai ales în cea profesională, e foarte importantă. De aceea, alegerea unor ținute potrivite în funcție de evenimentul la care participi și respectarea dress code-ului devin esențiale.
Inspiră-te din sfaturile de mai sus și lasă mereu o impresie impecabilă, indiferent dacă mergi la un eveniment Black Tie sau dacă iei parte la o petrecere cu colegii de birou. Aplicând ideile pe care ți le-am lăsat mai sus, în funcție de ocazie, vei respecta standardele și vei arăta excelent!